Avoinna tänään:

11.00 - 23.00 ( keittiö 22.00 )
Lounas 11-14

Historia

Maankuulun ravintolan maineikas menneisyys ja nykypäivä

1901 – Jugend-talo wieniläisittäin

Suomen Yhdyspankki antoi professori Gustaf Nyströmille, yhdelle maamme viimeisistä uus- renessanssin edustajista, tehtäväksi suunnitella pankille toimitalon. Nyström oli opiskellut Wienissä, missä hän omaksui paikallisia vivahteita Jugend – tyyliin. Näin syntyi pankkirakennus, jolle ovat ominaisia jugendin kaariholvit wieniläis- vaikutteineen.

1912 – Pohjoismaiden suurin kavallus

Nils Idman toimi pankin konttorin johtajana alusta alkaen. Vuonna 1912 paljastui Idmanin toiminnan kyseenalainen kunnia; Kymmenen vuoden aikana hän oli kavaltanut 10 miljoonaa silloista markkaa pankin rahoja. Nykyrahaksi muutettuna summa nousee aina 23 miljoonaan euroon. Summa on edelleen suurin maassamme koskaan kavallettu. Mihin Idman rahat käytti, jäänee ikuiseksi arvoitukseksi…

1966 – Kaupunki antaa, ylioppilaskunta saa

Yhteiskunnallisen korkeakoulun nimi muutettiin 1966 Tampereen Yliopistoksi. Yliopiston saamisesta kaupunkiin innostuttiin niin, että kaupunginhallitus ehdotti Kauppakatu 10:ssä olevien tilojen luovuttamista ylioppilaskuntien yhteiseksi ylioppilastaloksi.

1968 – Wieniläisjugendtalon kellarista ravintolaksi

Jugend -talon holvit olivat kuin luodut ravintolatiloiksi. Ylioppilassäätiö anoi 1967 A-oikeuksia Civiskellari – nimiselle ravintolalle. Nimi kuitenkin muutettiin Tiiliholviksi vielä ennen ravintolatilojen valmistumista 1968.

Muutos- ja nykyaikaistamistöissä Tiiliholvin lattia purettiin ja sitä alennettiin, kalkitut ja rapatut seinät puhdistettiin ja esille tulleet tiiliseinät lakattiin. Tiiliholvin eteisessä – entisessä kassaholvissa – on vieläkin alkuperäinen ratakiskoista valmistettu katto sekä mosaiikkilattia. Ensimmäisessä, ”Pörssi” -kabinetissa on alkuperäisen kassakaapin ovi. Muutostöiden yhteydessä sisäänkäynti ulkoa tehtiin suoraan holvin läpi.

1978 – Opiskelijoilta yksityiselle

Ajan hengen myötä ylioppilaskunnat vähensivät liiketaloudellista toimintaansa. Myös Tampereen Yliopiston Ylioppilaskunta luopui ravintolan-pidosta ja Aleksin Ravintolat Oy:stä tuli ravintola Tiiliholvin uusi omistaja.

1982 – Pelastettu vajoamasta

Kiivas kaupunkirakentaminen aiheutti uhan myös Tiiliholville. Puupaaluille rakennettu talo vajosi vähitellen. Pohjavesi laski, kun pehmeälle maa-perälle rakennettiin entistä suurempia rakennuksia. Tiiliholvia kannattaneet, pohjaveden yläpuolelle jääneet puupaalut lahosivat rakennuksen alla. Puolen vuoden aikana puuperusta vaihdettiin betoniin ja tuhoon tuomittu arvokas rakennus pelastettiin. Tiiliholvin lattia kantaa…

2020 – Herkuttelijoiden mekka

Tiiliholvi jatkaa maukkaiden ja tunnelmallisten perinteiden vaalimista uuden toimitusjohtajan Jaakko Sinivuoren johdolla. Jugend -talo on jo yli satavuotias ja Tiiliholvi on yli 50 vuotta hellinyt asiakkaidensa makunystyröitä.

Yli viisi vuosikymmentä on pitkä ikä suomalaiselle ruokaravintolalle – mutta niinpä Tiiliholvi onkin jo käsite, ei pelkästään tamperelaisten ja suomalaisten vaan, herkuttelijoiden keskuudessa ympäri maailman. Vaalimme pieteetillä perinteitä, mutta olemme vahvasti mukana ruoka- ja viinikulttuurin muuttuessa. Johtoajatuksemme on tuottaa”Elämyksiä arjen keskelle ”.

Katso Tiiliholvin
50v juhlaesite